Londra 2017 – Lupii Singuratici – Ultimii Soldati ai Statului Islamic

Reading Time: 4 minutes

“Daca nu aveti exploziv sau cartuse, alegeti un necredincios American sau Francez sau unul dintre aliatii lor, oricare. Zdrobiti-i capul cu o piatra, macelariti-l cu cutitul, calcati-l cu masina…..”             Al Adnani

Atentatul de ieri de Londra vine fix la un an de zile de la operatiunea terorista de mare anvergura condusa de celula belgiana din Molenbeck a Statului Islamic, soldata cu numeroase victime la aeroportul si la o statie de metrou din Bruxelles si care mai mult decat atat,  a paralizat capitala de facto a Uniunii Europene pentru mai multe zile

Spre deosebire de atacurile bine coordonate si conduse cu luptatori Inghimas si Istishhad (kamikaze) bine garnisiti cu incarcaturi explozive, armament si munitie precum cele de la Paris si Bruxelles, la Londra avem un “lup singuratic” (se pare, un jamaican convertit la Islam) care a atacat cu masina din dotare si un cutit, probabil din „arsenalul” propriei bucatarii. Departe de mine gandul sa minimalizez gravitatea atacului terorist de ieri petrecut in inima uneia dintre cele mai importante capitale europene (daca nu cumva cea mai importanta, cel putin prin prisma efortului si angajamentului in lupta antiterorsta), dar nu se poate sa nu observam ca in ultima perioada atacurile revendicate de Statul Islamic in Occident sunt conduse in principal de “lupi singuratici” fara legaturi directe cu organizatia si ca armamentul si explozibilii sunt inlocuiti de masini si unelte casnice.

Este adevarat ca astfel de atacuri au avut loc si in trecut dar incepand cu anul 2016 a fost vizibila nu numai o crestere a ponderii atacurilor tip “lup singuratic” dar in acelasi timp si o crestere a efectivitatii acestora in conditiile in care se stie ca in general, astfel de actiuni nu beneficiaza de resurse si suport extern si pe cale de consecinta sunt considerate mai putin letale decat cele care au in spate logistica unei organizatii bine structurate asa cum a fost in cazul celulei belgiene a ISIS(Jerusalem Post 2016).

Pana in 2016, singurele exceptii mai recente de la aceasta regula sunt atentatele comise de “Lupi Singuratici” care au avut acces la arme si munitii precum Andres Brevik in Norvegia (77 de victime), Omar Mateen in Orlando Florida (94 de victime).

Apoi a venit oribilul carnagiu de la Nisa din iulie 2016 comis de catre tunisianul  Bouhlel, care a folosit un camion inchiriat pentru a secera fara discriminare pe toti cei care s-au aflat in calea lui pe Promenade des Anglais de ziua nationala a Frantei facand nu mai putin de 85de victime si sute de raniti.

Interesant este si faptul ca tot un tunisian a fost acuzat pentru un atac cu camionul copiat la indigo dupa cel de la Nisa, petrecut la in kristkindlmarkt-ul de la Berlin in ajunul Craciunului si care a ucis 12  persoane si a ranit peste 50.

Arme murdare…

La originea acestei recrudescente a atacurilor cu “arme murdare” asa cum sunt denumite aceste mijloace neconventionale de atac  sunt apelurile lansate in septembrie 2014 de catre de Abu Mohamad al Adnani cel care este considerat ca fiind “purtatorul de cuvant” dar si unul dintre cei mai importanti ideologi ISIS si care in acel an chema credinciosii musulmani din Europa Occidentala si America sa-i loveasca pe “infideli” din tarile in care traiesc cu tot ce au la indemana.

“Daca nu aveti exploziv sau cartuse, alegeti un necredincios American sau Francez sau unul dintre aliatii lor, oricare. Zdrobiti-i capul cu o piatra, macelariti-l cu cutitul, calcati-l cu masina, aruncati-l de pe o inaltime, sugrumati-l, otraviti-l…Daca nu puteti, atunci, ardet-i casa, masina sau magazinul. Sau distrugeti-i recolta…”

Printre primele atentate  in care au fost folosite vehicule ca arme de atac  au fost semnalate, de parca ar fi fost o repetitie pentru nenorocirea ce urma sa se intample la Nisa, chiar in Franta la Nante si la Dijon in Decembrie 2014, si ca la Berlin, tot in preajma Craciunului. Dar cea mai intensa campanie de atentate cu “arme murdare” este semnalata in Israel tara care se confrunta de la sfarsitul anului trecut cu o adevarata campanie terorista bazata pe folosirea in primul rand armelor albe, si care de aceea a fost numita “Stabbing Intifada”. Astfel au fost inregistrate in ultima perioada peste 160 de atacuri cu cutitul executate de elemente din randul populatiei palestiniene asupra civililor si militarilor Israelieni. Nu in ultimul rand trebuie scos in evidenta ca pe langa acestea au mai avut loc Israel si alte alte 46 de atentate teroriste folosind ca si la Londra autovehiculele ca arme de atac.

Pe de alta parte, pe langa atacurile cu masini, si in Europa au avut loc atentate savarsite cu arme albe

De exemplu, la 20 iulie 2016, in Germania , un refugiat afghan radicalizat s-a dezlantuit asupra pasagerilor unui tren. Teroristul de numai 17 ani a reusit folosind un topor si un cutit sa raneasca grav 4 pasageri, turisti japonezi dar si pe o doamna care isi plimba catelul (a lovit-o de doua ori in fata cu toporul) in apropierea statiei de cale ferata unde afganul  a coborat incercand sa scape inainte de a fi ucis de fortele speciale germane.

Nici la Londra nu este primul atac de acest fel. In 2013, doi nigerieni radicalizati de propaganda jihadista, au lovit cu masina un soldat britanic care tocmai iesise din cazarma dupa care au incercat sa-l decapiteze folosind un cutit si un satar de bucatarie.

Este foarte posibil ca si in urmatoarea perioada acest tip de atacuri executate cu “arme murdare” de catre teroristi “lupi singuratici” sa creasca in frecventa in special in tarile occidentale dar nu numai.

Sunt cateva premise care pot indreptati o astfel de prognoza pesimista.

In primul rand asistam la demantelarea portantei teritoriale a Statului Islamic. Sub presiunea unor actiuni militare tot mai bine coordonate intre cele doua structuri de aliante conduse una de Statele Unite si cealalta de Rusia, jihadistii cedeaza tot mai mult teren si probabil ca in acest an vom asista la eliminarea totala a punctelor lor de rezistenta atat in Syria cat si in Iraq. In acest context luptatorii ISIS nu vor mai fi fixati in zonele de rezistenta se vor dispersa in teritoriu, inclusiv in Europe unde foarte posibil vor fi preocupati sa organizeze noi si noi atacuri.

De asemenea pe fondul pierderilor teritoriale si a infrangerilor militare propaganda radicala a Statului Islamic se va inteti scotand si mai mult in fata “martirii” acestor ultime batalii pentru care vor cere razbunare. In contextul cresterii semnificative a numarului de adepti ai islamului odata cu sosirea masiva a refugiatilor sirieni si afghani in Europa, aparitia de noi “lupi singuratici” auto- radicalizati prin expunere la aceasta propaganda devine doar o chestiune de statistica.

Pe de alta parte masurile de control al armamentului si munititiei existente si intensificate in ultimii ani in Europa tocmai pentru a preintampina atacurile teroriste ii vor face pe jihadisti sa-si indrepte tot mai mult atentia catre masini, cutite, topoare… Otrava?!

Leave a Reply