Decembrie 2013 – Atentatele de la Volgograd, vaduvele negre si Emiratul Islamic al Caucazului

Reading Time: 2 minutes

Volgograd este fostul Stalingrad simbolul rezistentei sovietice/ruse impotriva agresiunii hitleriste si care la sfarsitul anului 2013 a fost zguduit de doua atatcuri teroriste succesive care au ucis 48 de persoane si au ranit grav multe altele.

Sezonul sarbatorilor crestine dar si apropierea de data inaugurala jocurilor olimpice de iarna de la Sochi au fost probabil de asemenea luate in calcul de catre teroristi ca si circumstante care sa amplifice impactul acestor atentate in opinia publica.

Presedintele Putin a facut din organizarea Jocurilor Olimpice un motiv de mare mandrie nationala si a investit enorm in buna lor organizare care ar fi costat mult mai mult decat organizarea Jocurilor Olimpice de vara de la Londra din 2012. O parte importanta a acestori cheltuieli au reprezentat-o costurile de securitate.

Nu este prima oara cand Volgograd este tinta actelor de teroare. In octombrie 2013 a mai avut loc un atentat asemanator . O terorista kamikaze se pare de origine cecena s-a auto-detonat intr-un autobuz intr-o zona, frecventata de studenti si elevi.

Incepand din anul 2000, au fost aproximativ 20 de actiuni si atentate teroriste in Rusia in care au fost implicate femei teroriste. Acestea sunt cunoscute sub numele de „Vaduve Negre”.

Vaduvele negre au aparut in atentia opiniei publice cu ocazia unui act terorist de mare amploare care avut loc la Moscova la 23 octombre 2002. Atunci o grupare cecena compusa din 40-50 de insurgenti inarmati cu armament usor si materiale explozive au patruns in Teatrul Dubrovka si au luat 850 de ostateci, spectatori si personal angajat al teatrului. Atacul s-a soldat cu circa 170 de victime (inclusiv teroristii). Printre teroristi se aflau si 19 vaduve negre denumite si „shahidka” (transpunere rusa a cuvantului arab „shahid” = martir) care erau „dotate” cu centuri auto-detonante.

Se spune ca vaduvele negre sunt femei cecene care sunt atrase in miscarea jihadista pentru a-si razbuna sotii sau fratii, copii sau parinti ucisi de trupele de represiune ruse. Sunt si teorii (vehiculate de surse apropiate de Kremlin) conform carora acestea ar fi fortate intr-un fel sau altfel sa devina martire sau chiar sunt utilizate fara stiinta lor (droguri, detonare de la distanta etc).

Indoctrinarea religioasa este de asemenea un factor important in construirea motivatiei interne a vaduvelor negre. In acest sens ele mai sunt numite si “miresele lui Allah” asta si din cauza ca in religia musulmana femeile nu sunt admise in “paradisul celor 72 de virgine” care este accesibil doar barbatilor martiri.

Primul atentat terorist cunoscut ca fiind executate de vaduvele negre a fost executat in iunie 2000 de catre Khava Barayeva si Luiza Magomedova care au patruns intr-o baza militara rusa din Cecenia cu un camion plin cu explozivi cu care s-au detonat, ucigand 27 de soldati rusi.

Atentatele de la Volgograd au fost revendicate de o grupare terorista  Vilayet Dagestan o diviziune a   Emiratului Islamic al Caucazului, organzatie care isi propune sa elimine prezenta rusa din regiunea Caucazului si sa instaureze un stat islamic independent.

Incepand cu anul 2009, Emiratul Islamic al Caucazului a revendicat o serie de actiuni teroriste pe teritoriul Rusiei printre care si atentatul de la aeroportul Domodedovo din Moscova.

In prezent, organizatia este condusa de Ali Abu Muhammad al Dagestani.

Referinte:

http://www.cbsnews.com/news/terror-in-moscow/

http://rt.com/news/moscow-terrorist-blast-volgograd-509/

http://www.slate.com/blogs/the_world_/2013/12/30/why_are_so_many_of_russia_s_suicide_bombers_women.html

http://www.kavkazcenter.com/eng/

http://www.huffingtonpost.com/brian-glyn-williams/the-brides-of-allah-the-t_b_4761027.html

One thought on “Decembrie 2013 – Atentatele de la Volgograd, vaduvele negre si Emiratul Islamic al Caucazului

Leave a Reply