GWAT – Punct si de la capat?!

Reading Time: 4 minutes

Dupa finalizarea raportului oficial prinvind actiunea terorista petrecuta in decembrie 2014 la Sidney, primul ministru Tony Abbott a anuntat zilele trecute o serie intreaga de masuri legislative menite sa previna noi asemenea acte pe teritoriul Australiei. In esenta sunt legi care isi propun sa faca Australia mai putin accesibila celor care pot deveni intr-o zi teroristi la fel de odiosi ca si Haron Moris. In acelasi timp sunt prevazute si masuri impotriva persoanelor si organizatiilor care incita la ura pe criterii religioase. In mod special sunt vizati si cetatenii australieni care se alatura gruparilor teroriste din Orientul Mijlociu.  Deja, autoritatile australiene au anulat peste 100 de pasapoarte ale unor cetateni care iau parte la actiunile teroriste ale Statului Islamic sau Al Qaeda.

Presedintele francez Francois Hollande, de asemenea anunta masuri legislative pentru combaterea terorismului dezvoltat local (home grown terrorism) prin radicalizarea membrilor comunitatilor musulmane traitoare in Franta. Se au in vedere mai multe aspecte si circumstante care pot contribui la radicalizarea si transformarea in teroristi a cetatenilor francezi de religie musulmana. De exemplu, vor fi modifcari legislative in baza carora elementele teroriste islamiste radicale vor fi incarcerate in conditii de izolare crescuta, pentru a preveni indoctrinarea si contagiunea ideologica extremista in inchisoarile franceze. In acelasi timp, serviciile secrete vor primi puteri sporite pentru a contracara propaganda islamista in mediul virtual si de asemenea pentru a controla si intercepta pe cei care intentioneaza sa clatoreasca din Franta in Siria si Iraq ca sa se alature gruparilor teroriste islamiste din Orientul Mijlociu. Se apreciaza ca peste 1400 de cetateni francezi se afla in aceasta situatie. Foarte interesanta este si initiativa franceza de a pregati clerici musulmani care sa propovaduiasca un islamism moderat in acord cu valorile seculare ale societatii franceze. Mai mult decat atat se preconizeaza introducerea obligativitatii obtinerii unei diplome in „responsabilitate civica” de catre toti cei care vor sa devina imami (cleric musulman) practicanti in Franta.

Si in Franta si in Australia dupa recentele atentate, opinia publica era in asteptarea unor masuri care sa reconsolideze increderea cetatenilor in capacitatea autoritatilor de asigura siguranta publica in fata acestei resurgente a activitatii teroriste de sorginte extremist islamica.

Cu toate acestea sunt destule voci care exprima scepticism vis-a-vis de efectivitatea unor astfel de masuri eminamente de natura politica.

De exemplu, desi cetatenii din statele occidentale care  s-au alaturat si participa la actiunile ISIS si Al-Qaeda (care ar fi in numar de peste 20.000) ar putea reprezenta vectori ai unor amenintari teroriste care nu trebuie in niciun caz neglijate totusi, nu prea s-a putut stabili clar daca autorii atentatelor care au avut loc recent la Otawa, Sidney, Paris si Copenhaga au avut vreo participare reala in conflictele din Siria si Iraq si nici nu s-a stabilit cu certitudine daca erau afiliati la vreuna din gruparile islamiste extremist-teroriste. Mai mult decat atat, Haron Moris, teroristul din Siydney nici macar nu stia cum arata steagul ISIS desi se pretindea un reprezentant al acestei grupari. De fapt, pana in prezent, nicaieri nu au fost inregistrate actiuni teroriste care sa aiba ca autori teroristi, combatanti intorsi din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

Fara insa a subestima posibilele efecte pozitive ale masurilor anuntate de liderii politici din Australia si Franta, determinarea, potentialul disruptiv dar si impactul deosebit al ultimelor atacuri ale Lupilor Singuratici in opinia publica occidentala,  poate ar trebui sa-i determine pe acesti politicieni sa gandeasca peste si mai mult decat aceste masuri punctuale. Poate e momentul in care ar trebui regandita intreaga strategie de abordare si combatere a fenomenului extremist terorist de sorginte islamica astfel incat sa putem spera ca la un moment dat vom reusi sa incheiem acest capitol trist din istoria umanitatii.

Stretegia actuala care s-a nascut acum mai bine de un deceniu sub impresia atentatelor de la 11 Septembrie 2001,  pare acum cazuta in desuetitudine si nici promotorul ei cel mai important si activ, Statele Unite nu o mai sustin.  Aceasta strategie, indeobste cunoscuta sub acronimul GWAT (Global War Against Terror) in esenta avea la baza conceptul contracararii fenomenului terorist la originile sale. Dar iata ca dupa aproape 15 ani, mutarea conflictului in teritoriile despre care se spunea ca generau terorism (in primul rand Afghanistan si Iraq), in pofida uriaselor armate si resurselor angajate in aceste zone,  nu au contribuit semnificativ la cresterea securitatii si sigurantei in orasele occidentale. Ba din contra, dupa cum se vede extremistii islamisti inca mai reusesc sa-i terorizeze pe occidentali la ei acasa.

Mai mult decat atat, pe fondul acestui razboi global impotriva  terorismului, tarile musulmane din Orientului Mijlociu si Nordul Africii au trecut printr-un proces de schimbari politce violente (“primavara araba”) si ele sustinute de puterile occidentale inclusiv militar iar acum aceste tari sunt intr-un haos complet  si total  destabilizate, transformandu-se in noi focare de raspandire a terorismului.

In aceste conditii nu e de mirare ca  oamenii acelor tari privesc cu nostalgie la viata pe care o aveau inainte de detronarea unor dictatori precum Sadam sau Gaddafi si nici nu trebuie sa fie surprinzator faptul ca in aceste zile, ISIS se bucura de un semnificativ suport din partea populatiei locale, tocmai pentru ca reuseste sa ofere o oarecare stabilitate in teritoriile pe care le controleaza.

Nu in ultimul rand, suferintele pe care le indura populatia locala in aceste zone de permanent conflict se transpune intr-un inepuizabil material de propaganda la dispozitia extremistilor islamisti folosit cu mare succes de acestia in radicalizarea noilor recruti.

Concluzionand deci,  seria de antentate petrecute in ultima perioada dar si resurgenta si consolidarea gruparilor insurgente precum ISIS in Iraq si Siria arata mai limpede ca niciodata ca strategia GWAT a esuat sau este pe punctul sa esueze si este nevoie de o noua strategie de prevenire si combatere a terorismului islamic. Masurile luate in Franta si Australia ar putea sa insemne un nou inceput in acest sens dar atata timp cat nu vor fi luate in consideratie masuri concrete de solutionare a conflictelor din Orientul Mijlociu, atata timp cat nu va fi pace in Palestina, Iraq, Siria si Afghanistan este greu de crezut ca Occidentul va putea sa stea linistit.

http://www.dw.de/france-ups-security-considers-new-laws-after-terrorist-attacks/a-18188627

https://www.stratfor.com/situation-report/france-paris-prepares-anti-radicalization-plans

http://www.bbc.com/news/world-australia-31579804

Leave a Reply