Din nou despre Lupii Singuratici – De la Psihoza de Craciun la Islamofobie?

Reading Time: 4 minutes

De cateva zile, Franta pare sa fie lovita de o campanie sustinuta de atacuri ale Lupilor Singuratici. In orasul Tours, la Dijon si Nantes, indivizi strigand “Allahu Akbar” (Allah e cel mai mare) au injunghiat politisti si au calcat oameni nevinovati cu masinile.

Da, este vorba din nou de atacuri de tip Lup Singuratic

Pare ca islamistii isi doresc neaparat sa tulbure aceasta perioada de mare sarbatoare pentru toti crestinii si din pacate chiar reusesc. De exemplu, atacul de azi de la Nantes a tintit chiar un targ traditional de Craciun, victime fiind un grup de cetateni aflati la un stand de vin fiert.

Sigur, prin astfel de actiuni duse la indeplinire chiar in aceasta perioada festiva, teroristii isi ating obiectivele primordiale ale actelor de teroare respectiv acelea de a atrage atentia asupra cauzei lor, de a instaura frica in opinia publica si starea de nesiguranta.

Dar numai atat?

Dupa evenimentul de la cafeneaua Lindt din Sidney, au fost semnalate si primele atitudini islamofobe. Femei si fete musulmane imbracate traditional ar fi fost tinta unor manifestari spontane de ura in mijloace de transport in comun. A fost nevoie de o masiva mobilizare civica sub sloganul “#illridewithyou” (eu calatoresc cu tine) pentru ca lucrurile sa nu degenereze.

In Anglia insa, dupa asasinarea brutala de catre islamisti a puscasului Lee Rigby, atacurile de sorginte islamofoba au crescut si ca numar dar si ca seriozitate. De la acte de vandalism si incaierari pana la atacuri grave asupra moscheilor. Cel mai serios atac a tintit o moschee din Grimsby asupra careia s-au aruncat trei bombe incendiare, asta in timp ce lacasul era plin cu oameni participanti la serviciul religios.

Nici in Franta, tara in care se gaseste cea mai numeroasa comunitate musulmana din Europa (5 milioane) lucrurile nu stau deloc mai bine. Aici islamofobia are radacini mult mai adanci. Nu trebuie uitat ca in aceasta tara, incepand cu anul 2010 a fost interzisa prin lege purtarea in public a valului islamic. Si aici incidentele islamofobe sunt crestere, inclusiv vandalizarile de moschei.

Oricum, prin insasi natura lor, atacurile Lupilor Singuratici contribuie si mai mult la cresterea intolerantei si islamofobiei. Cu atat mai mult, aceasta serie de evenimente negre petrecute in perioada premergatoare sarbatorilo, iar in acest context, situatia poate sa degenereze destul de usor intr-o adevarata psihoza anti-islamica in general in Occident. De exemplu, in cazul gravului accident de circulatie petrecut luni in Glasgow, Scotia, autoritatile au simtit nevoia sa precizeze ca nu a fost vorba de un atentat terorist, dovada ca luasera deja in calcul si o astfel de ipoteza.

Deci, se poate presupune pe buna dreptate ca daca astfel de atacuri vor continua e foarte posibil ca reactia publicului occidental fata de comunitatile musulmane din tarile occidentale sa devina si mai radicala. Astfel, nu ar trebui sa mire pe nimeni daca in aceste zile. orice musulman care intra intr-o cafenea dintr-un oras din Vestul Europei va fi privit cu suspiciune sau ca orice musulman conducand o masina in zone aglomerate ar putea fi tratat ca un potential terorist.

Nu trebuie facut abstractie de faptul, ca desi in principiu societatile occidentale sunt profund tolerante, ele inca au in ele germenii unor curente extremiste de dreapta, xenofobe care oricand pot iesi la suprafata.

De pilda In Germania, un stat care inca nu a fost atins de atacuri teroriste de sorginte islamica dar care gazduieste un numar mare de emigranti musulmani, este in plina afirmare o miscare civica denumita PEGIDA adica “Patriotii Europeni impotriva Islamizarii Occidentului”. In luna decembrie 2014 aceasta formatiune a organizat 3 mari demonstratii la care au participat de fiecare data mii de oameni, ceea ce l-a determinat probabil si pe presedintele german, Gauck sa faca un apel la toleranta in mesajul sau adresat natiunii cu ocazia Craciunului.

Si in Suedia, o tara recunoscuta pentru toleranta sa fata de emigranti inclusiv de origine musulman,  lucrurile par sa degenereze. In ultima luna, respectiv in decembrie 2014, trei moschei au fost atacate cu cockteil-uri molotov si vandalizate. Nu trebuie scapata din vedere si recenta ascensiune a partidelor ultra nationaliste, atat in Franta cat si in Marea Britanie si asta impreuna cu manifestarile mai inainte pomenite, nu fac decat sa confirme ca gradul de toleranta al occidentalilor fata de straini si in special fata de cei care le ameninta in mod direct stilul de viata cum sunt acesti fundamentalisti musulmani, tocmai a scazut ingrijorator de mult.

Evident ca intr-un astfel de scenariu, integrarea comunitatilor musulmane devine si mai dificila, falia dintre civilizatiile crestine si musulmane se va adanci si mai mult. De asemenea, accesul musulmanilor pe piata occidentala a muncii va fi din ce in ce mai ingradit. De pilda, chiar in aceste zile in massmedia franceza este dezbatut, cazul unui inginer musulman caruia i s-a interzis accesul la locul de munca intr-o centrala nucleara, fiind suspectat mai mult sau mai putin justificat, de legaturi cu grupari militante islamice.

Intoleranta si mai ales barierele discriminatorii in gasirea unui loc de munca va duce la  marginalizarea acestor comunitati si deci la acumularea sentimentelor de frustrare, alienare si revolta, adica un mix de trairi perfect pentru amorsarea unor “bombe cu ceas” asa cum sunt Lupii Singuratici.

Din pacate, desi o astfel de atitudine negativa cu tendinta generalizatoare la adresa tuturor musulmanilor este profund regretabila, pe fondul unor astfel de de atacuri ale Lupilor Singuratici care interefereaza cu sarbatorile crestine de iarna, va fi foarte greu sa fie contra-argumentata si in aceasta situatie, apelurile la ratiune si la toleranta ar putea, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, sa nu mai aiba audienta scontata.

In aceste conditii, este posibil ca pe termen mediu si lung, comunitatile de musulmani traitori in tarile occidentale vor intampina dificultati crescande in a-si duce viata in tarile de adoptie. In afara de manifestarile de xenofobie, intoleranta si discriminare, probabil ca vor fi si sub o mai stricta monitorizare a autoritatilor, care sub presiunea opiniei publice se vor implica si mai activ in identificarea si eliminarea unor, mai mult sau mai putin posibili Lupi Singuratici din randurile lor. Este de asteptat ca vor fi si exagerari in acest proces, in care in mod inevitabil, uneori sentimentele o iau inaintea ratiunii. Astfel intregi comunitati musulmane formate din cetateni onesti si loiali in  vor avea de suferit din pricina catorva indivizi “descreierati”, cum ar spune fostul nostru presedinte dl. Ion Iliescu.

Dar acest pericol crescut al islamofobiei care ar putea capata accente dramatice, ar trebui sa fie constientizat in primul rand chiar de catre aceste comunitati din randul carora, pana la urma, provin  teroristii Lupi Singuratici.

Poate e momentul ca loialitatea acestor comunitati fata de statele in care traiesc sa se manifeste nu numai declarativ si prin disocierea publica fata de actiunile teroriste ci si prin actiuni mult mai concrete. Pana nu va fi mult prea tarziu….

GaB

Referinte:

http://www.straitstimes.com/news/world/europe/story/sweden-hit-third-mosque-arson-attack-week-20150102

http://www.bbc.com/news/world-europe-30599339

http://www.bbc.com/news/world-europe-30584875

http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/woolwich-backlash-ten-attacks-on-mosques-since-murder-of-drummer-lee-rigby-8633594.html

http://www.worldbulletin.net/muslim-world/151383/islamophobic-journalist-says-muslims-should-be-deported-from-france

http://www.desdomesetdesminarets.fr/2014/01/29/vandoeuvre-les-nancy-la-mosquee-al-ihsane-vandalisee/

 

 

 

 

 

Leave a Reply