The Golden Orb – Securitatea Încoronării

Reading Time: 23 minutes

Încoronarea unui monarh Britanic este un eveniment deosebit, prin fast, amploare și mai ales prin raritate.
Defuncta Regina Elisabeta a-II-a a avut o domnie lungă de 70 de ani, astfel că, marea majoritate a oamenilor care au urmărit sâmbătă, 5 mai 2023, ceremonia de încoronarea a regelui Carol al-III-lea (Charles III) al Marii Britanii, au fost pentru prima oară in viață martorii unui astfel de eveniment. Iar dacă, actualul rege moștenește gena longevității de la părinții săi, care au trăit mult peste 90 de ani, probabil că va mai trece destul de mult timp până când, vom vedea încă o încoronare în Regatul Unit.

Și într-adevăr, mulți dintre cei care am urmărit evenimentul live am simțit că trăim o experiență unică, am fost profund impresionați de ceremonial, de solemnitatea lui, de atmosfera patriotică și de sentimentul de coeziune națională în jurul monarhului lor, transmis de britanicii aflați în număr mare în jurul Catedralei Westminster.

Încoronarea – Cea mai mare Operațiune de Securitate

Evident însă că nu toți britanicii îl iubesc pe rege și nici monarhia. În Regatul Unit, adepții republicanismului sunt dușmani declarați ai regimului monarhic, exprimându-se deschis, cu tărie și uneori chiar cu violență împotriva acestei instituții milenare și a reprezentanților ei.
Dar nu numai republicanii pot fi o problemă. Ca orice eveniment public de mare anvergură și care are și o puternică încărcătură politică, riscurile și amenințările asociate sunt numeroase și de mare impact.
Din această perspectivă, ceremonia încoronării noului Rege al Marii Britanii, în afara semnificațiilor ei politice, sociale și culturale, a fost în același timp și o vastă operațiune de securitate și asigurare a siguranței publice, care conform unor opinii, a fost probabil cea mai mare la nivelul Marii Britanii și printre cele mai mari la nivel mondial.

Poliția Metropolitană și Karen Findlay

Coordonatorul principal al acestei vaste operațiuni a fost Comandantul Karen Findlay, șef al Secțiunii pentru Operații Majore și Siguranță Publică, din cadrul Poliției Metropolitane. Originară din Scoția, Karen are în spate o carieră de mare succes, care se întinde de-a lungul a 32 de ani de activitate.
O notă aparte în biografia comandantului Findlay este și faptul că, ea este și o reputată antrenoare de rugby feminin, sport pe care l-a și practicat.
Este multiplu specializată in activități polițienești și are în același timp o mare experiență în asigurarea securității și ordinii la evenimente publice de mare anvergură.
Astfel, în trecut, ea fost implicată în organizarea măsurilor de securitate pentru Olimpiada de la Londra, în 2012, și tot ea a fost însărcinată cu conducerea măsurilor de prevenire a turbulențelor generate de activiștii ecologiști si anti-globaliști, cu ocazia reuniunii șefilor de stat din G7, desfășurată în Marea Britanie, în 2021. Nu mai puțin remarcabilă a fost contribuția sa la organizarea măsurilor de siguranță și securitate cu ocazia jubileului reginei, dar și la funeraliile regale, în 2021 și 2022.
Deci, dacă e să ne exprimăm în terminologie sportivă, comandantul Karen Findlay „are multe meciuri în picioare” în acest domeniu deosebit de complex și de mare responsabilitate, cum este activitatea de securizare a marilor manifestații publice.

Încoronarea este deci, al patrulea eveniment public de mari dimensiuni, toate legate de Coroana Britanică, la care Poliția Metropolitană a fost chemată să-și probeze profesionalismul, în ultimii 2 ani.

De data aceasta însă, misiunea comandantului Findlay a fost mult mai grea si mai complexă decât la evenimentele precedente.

Provocări Uriașe:

Bijuteriile Coroanei

În primul rând spre deosibire de celelalte evenimente, ceremonia Încoronării presupunea folosirea mai multor obiecte de mare valoare materială și de patrimoniu, cunoscute sub denumirea generică de „Bijuteriile Coroanei”.
De la Coroanele Regale, sceptre, orb-uri, statuete până la bijuterii, toate din metale prețioase și ornate cu nestemate de cea mai mare valoare, toate acestea pot fi vizate de infractori versați sau pur și simplu de teribiliști sau psihopați, care din dorința de a ieși în evidență sau de „trăi periculos” vor să le fure sau să le distrugă.

În mod normal, Bijuteriile Coroanei sunt păstrate permanent sub măsuri stricte de pază și securitate în citadela Turnului Londrei. Sunt foarte puține și rare momentele când acestea părăsesc această incintă, iar Încoronarea a fost una din aceste ocazii.

Pe lângă bijuteriile din aur și pietre prețioase, cu ocazia încoronării este adus în catedrala de la Westminster un alt obiect care, deși nu este din metale scumpe și nu este ornat cu nestemate, valoarea sa simbolică este inestimabilă.
Aceasta este Piatra Destinului (The Stone of Destiny) care, de fapt e un simplu bloc de gresie, cântărind 152 de kilograme și care a fost considerat, din vremuri imemoriale, un simbol al regalității scoțiene. Începând cu 1296, Piatra a fost integrată ceremonialului încoronării regilor englezi și ulterior regilor Marii Britanii. Însă, în anii ‘50, ea a fost furată din catedrala Westminster, de naționaliștii scoțieni. Din 1996 a fost lăsată în custodia muzeului Castelului din Edinburgh, sub pază militară.

Protecția bijuteriilor coroanei dar și a Pietrei Destinului cade de asemenea în sarcina Poliției Metropolitane care, prin măsurile excepționale de securitate pe care le-a luat cu ocazia Încoronării, se spune că a transformat Catedrala Westminster într-o adevărată fortăreață.

Aglomerație de VIP-uri

Foarte importantă în planificarea măsurilor de securitate este însă protecția fizică a participanților la eveniment mai ales că este vorba și de prezența a numeroase persoane foarte importante (VIP).
În primul rând, pe lângă reprezentanții Casei Regale și oficiali guvernamentali britanici, numărul personalităților prezente cu ocazia acestui eveniment, mai ales șefi de stat si alți înalți demnitari străini, a fost mult mai mare decât în cazul evenimentelor majore din anii anteriori. Multe dintre aceste personalități au un profil de risc ridicat, generat de o diversitate de vectori de amenințare și astfel au contribuit semnificativ la creșterea nivelului de risc general.
Dintre înalții oaspeți prezenți, printre cei mai expuși s-au aflat președintele Israelului dar și Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite. De asemenea, vice-președintele Indiei sau Prim-ministrul Pakistanului fac și ei parte din categoria de demnitari foarte expuși la riscul unui atac terorist. Nu în ultimul rând, în contextul conflictului ruso-ucrainian o atenție sporită a fost acordată soției președintelui Ucrainei, prezentă și ea în Catedrală ca invitat special.
Pe lângă oficialități, la manifestările legate de încoronare au participat și numeroase celebrități din lumea artistică și culturală care și ele au un profil de risc specific și respectiv necesită măsuri de securitate dedicate.

Participanți de ordinul milioanelor

Apoi a fost vorba de o concentrare de circa trei milioane de oameni, în centrul Londrei și pe traseul coloanei regale. Multe sute de mii dintre aceștia, au venit din afara orașului și chiar din afara țării.
În astfel de aglomerări se pot produce, îmbulzeli, învălmășeli ce pot degenera în busculade cu consecințe dramatice, respectiv, pot duce la pierderi de vieți omenești prin strivire și asfixiere.
În trecut, în Anglia au avut loc astfel de dezastre, în special cu ocazia unor meciuri de fotbal, cel mai cunoscut fiind incidentul din 1989, în care și-au pierdut viața 97 de persoane (stadionul Hillsborough din Sheffield).
Busculade în masă care degenerează în tragedii de mari proporții cu numeroase pierderi de vieți omenești au avut loc destul frecvent în Arabia Saudită cu ocazia pelerinajului anual la locurile sfinte musulmane. În cel mai dramatic astfel de eveniment, care a avut loc în anul 2015 și-au pierdut viața circa 2400 de persoane.
Mai mult decât atât, se crede că astfel de tragedii pot fi provocate intenționat și chiar în scop terorist. Ilustrativ în acest sens este dezastrului petrecut la Bagdad, în anul 2005, când în rândul participanților la o procesiune religioasă, pentru a provoca panică și busculadă a fost lansat în mod intenționat, zvonul unui iminent atentat sinucigaș cu bombă. În urma panicii instalate și care a fost urmată de o busculadă în masă au fost uciși circa 1000 de oameni.

Vizibilitate la Scară Planetară

Ceremonia Încoronării regelui este un eveniment de mare interes nu numai în Marea Britanie ci și în întreaga lume. Televiziuni de pe tot globul transmit în direct evenimentul. Ca să nu mai vorbim că a fost și prima încoronare în Marea Britanie, care a avut loc în epoca rețelelor de socializare, care amplifică infinit mai mult nivelul de vizibilitate ale oricărui eveniment public.
Această largă audiență, extraordinară, de care s-a bucurat încoronarea, ar fi putut fi exploatată ca o platformă promovare publică, de către grupări radicale sau chiar de către organizații teroriste.

Tulburări

In aceste condiții de vizibilitate maximă, trei organizații și-au făcut publică intenția de a protesta în timpul încoronării, anunțând prezența a circa 1700 de manifestanți în centrul Londrei.
Pe lângă organizația anti-monarhică, The Republic s-au asociat și grupările ecologiste, Just Stop Oil și Extinction Rebellion, toate cunoscute pentru modul radical și disruptiv în care se manifestă cu ocazia protestelor publice.
Deși toate cele trei organizații au declarat că vor folosi doar mijloace de protest și nesupunere civică pașnice, non-violente, riscul degenerării protestelor în acțiuni de sabotare a ceremoniilor de încoronare a rămas întotdeauna la un nivel crescut.
Pe de altă parte, Poliția Metropolitană a trebuit să ia în calcul și riscul unor altercații sau chiar agresiuni împotriva protestatarilor antimonarhici, care ar fi putut cădea victimă unor susținători radicali ai monarhiei, prezenți în număr mult mai mare pe străzi, la eveniment și care ar fi putut să fie nemulțumiți de aceste manifestări ostile la adresa Coroanei.

Dar nu numai la asigurarea măsurilor de securitate și ordine a trebuit să se gândească, MET sau Scotland Yard, cum i se mai spune Poliției Metropolitane. Cu această ocazie a trebuit să facă față și unor provocări de altă natură decât cele care țin strict de misiunea de bază.

Răspuns proporționat

În primul rând, evenimentul a avut un ecou și în disputele politice interne din Regat. Faptul că Încoronarea a fost organizată sub un guvern conservator, în timp ce Londra are un primar din Partidul Laburist aflat în opoziție, a adus un plus de presiune asupra polițiștilor.
Astfel s-a pus în discuție publică, în mod critic, nu numai problema costului foarte mare al evenimentului, ci și în special, cea a menținerii măsurilor de securitate în limitele unui răspuns adecvat, proporționat față de eventualele provocări sau violențe, respectiv, o intervenție polițienească ce nu trebuia să impieteze în niciun fel asupra libertăților cetățenești. Această limită impusă a unui răspuns proporțional a fost subliniată în repetate rânduri de primarul Londrei, Sadiq Khan, care s-a arătat foarte preocupat de respectarea dreptului cetățenilor de a protesta pașnic. Pe de altă parte un răspuns disproporționat, violent, în asigurarea măsurilor de securitate și ordine publică ar fi produs un imens prejudiciu de imagine, nu numai Casei Regale britanice dar si Marii Britanii în general, pe plan intern si internațional.

Menținerea Capabilității de Intervenție

În aceeași categorie a provocărilor subsidiare, a fost și cea legată de suplimentarea numărului de polițiști în zona centrală a Londrei, suplimentare necesară având în vedere dimensiunea măsurilor de ordine ce trebuiau implementate pe tot parcursul weekend-ului încoronării și asta fără ca să fie diminuată capacitatea operațională a forțelor de poliție din zonele de unde au fost dislocați polițiști suplimentari. Iar această mobilizare de forțe din celelalte districte ale Londrei, dar și din alte zone ale țării a trebuit sa fie făcută fără afectarea capacității de răspuns și intervenție a forțelor de poliție, mai ales în condițiile în care nivelul alertei de securitate a fost unul ridicat, pe tot teritoriul întregii Marii Britanii.

Royalty and Specialist Protection Command

Extraordinar de complexă și dificilă a fost și misiunea serviciului Royalty and Specialist Protection Command (RaSP), structură din cadrul Poliției Metropolitane care răspunde de protecția apropiată a familiei regale și a altor demnitari.
Cu o istorie care începe cu 140 ani in urmă, RaSP e format din ofițeri cu o pregătire superioară, care au la bază programe de training foarte riguroase.
RaSP are aproximativ 400 de ofițeri, și se ocupă inclusiv de securitatea fizică a sediilor și reședințelor oficiale.

Complexitatea misiunii RaSP cu ocazia Încoronării a fost determinată atât de situația operativă curentă cât și de multitudinea, seriozitatea riscurilor și amenințărilor identificate.

În primul rând, contextul politic intern si internațional este unul extrem de volatil, în această perioadă.
Marea Britanie este un stat cu un profil internațional foarte proeminent, o fostă mare putere colonială care încă este privită cu resentimente în anumite părți ale globului și care este implicată și în prezent în diverse focare de conflict, peste tot în lume.

Terorismul fundamentalist-islamic

Ca fost stat colonialist, dar mai ales datorită angajamentului Regatului Unit în conflictele din Orientul Mijlociu, alături de Statele Unite, terorismul de sorginte radical islamică rămâne încă un risc major, pentru britanici.
În trecutul nu foarte îndepărtat, teroriști islamiști au comis cel puțin două atentate majore în Anglia. În anul 2005, patru teroriști sinucigași s-au auto-detonat în metroul londonez, ucigând peste 50 de persoane. De asemenea, în 2017 un alt terorist sinucigaș a lovit la un concert în Manchester, în atentat pierzându-și viața alte 22 de persoane.
Și cu toate că islamismul radical nu mai are forța și recrudescența pe care o avea în deceniile trecute, când Al Qaida și ISIS puneau la cale și executau atentate în toate marile capitale ale lumii, totuși chiar și azi se mai pot găsi fundamentaliști musulmani fanatizați, gata să ucidă în numele Profetului. Iar Marea Britanie, familia regală britanică, cu tot ce reprezintă ea în plan politic, istoric și spiritual au fost întotdeauna considerate ținte legitime ale terorismului de factură fundamentalist islamică.

Prințul Harry

Iar în aceste zile, scenariul unui atentat întreprins de fundamentaliști musulmani devenise cu atât mai relevant cu cât, în recenta sa carte autobiografică, Prințul Harry, în mod nefericit evocă participarea sa la operații ale armatei britanice în Afganistan, operații în care ar fi fost uciși un număr semnificativ de insurgenți locali. Mezinul Regelui a fost timp de 10 ani ofițer în armata regală și este de notorietate că, membrii forțelor armate britanice, care au participat în operațiuni în Orientul Mijlociu sunt vizați de teroriștii islamici, deci, cu atât mai mult un ofițer care este și reprezentant important al Casei Regale poate deveni o țintă atractivă.

Securitatea Prințului Harry prezent la încoronare, a pus probleme și din alte puncte de vedere.
Deși este un membru de prim rang al familiei regale, de când a renunțat la prerogativele sale princiare, el nu mai beneficiază automat de protecția RaSP, ci doar în urma și pe baza unei evaluări de risc efectuate cu ocazia fiecărei vizite în Regat. Pe baza rezultatului unei astfel de evaluări se decide dacă i se acordă protecție și la ce nivel . Prințul Harry este foarte nemulțumit de acest tratament pe care îl consideră discriminatoriu dar și neadecvat pentru calitatea sa de ofițer veteran al armatei regale. De altfel, a contestat în instanță această decizie a Home-Office-ului.

IRA si GRU fantome ale trecutului?

Pe lângă islamismul radical, Marea Britanie este expusă la amenințări de securitate pertinente și relevante venite și de pe alte spații.
În primul rând, Regatul Unit are o lungă istorie de inamiciție și ostilitate cu Rusia care s-au accentuat, în special odată cu agresiunea împotriva Ucrainei. Guvernul conservator de la Londra s-a evidențiat ca unul dintre cei mai importanți susținători politici și din punct de vedere militar ai Kievului. Asta spre enervarea oficialităților de la Kremlin, care nu s-au sfiit la un moment dat, chiar să-l amenințe voalat pe fostul prim-ministru, Boris Johnson (și el prezent la Încoronare).
Totodată, serviciile secrete rusești au demonstrat de cel puțin două ori, că sunt capabile să conducă operațiuni speciale ostile pe teritoriul britanic. În 2006, Aleksander Litvinenko, fost ofițer KGB și critic acerb al lui Vladimir Putin a fost otrăvit la Londra cu Poloniu radioactiv, de către doi agenți secreți ruși.
Alți doi agenți veniți de la Moscova în 2018, l-au contaminat cu o substanță neuro-toxică pe Serghei Skripal și pe fiica acestuia. Skripal, un fost ofițer FSB care defectase în favoarea Regatului Unit, trăia sub protecția autorităților britanice în Salisbury, un oraș din sudul țării.
Tot în Anglia, între anii 2012-2013 au murit în condiții suspecte alți doi reprezentanți de marcă ai diasporei rusești, Boris Berezovsky și Aleksander Perepilchny, de asemenea, opozanți ai președintelui Rusiei.

Un vânt rece (la figurat) bate și de la Vest.

MI5 a ridicat la nivelul „Sever” alerta de risc asociat cu terorismul, pentru Irlanda de Nord.

Complicațiile politice rezultate în urma Brexit-ului, în privința reinstaurării frontierei fizice între Republica Irlanda (membră a Uniunii Europene) și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit (care a părăsit Uniunea Europeană oficial, în anul 2021) creează tensiuni care pot degenera în violențe.

În trecutul apropiat, Irlanda de Nord a fost dominată de un conflict violent, de factură naționalist-separatistă, care a ținut aproape 30 de ani (The Troubles).
Armata Republicană Irlandeză (IRA) a fost cea mai importantă grupare paramilitară care a condus atunci insurgența armată împotriva forțelor militare britanice, recurgând inclusiv la acte teroriste. Astfel, IRA a revendicat atentatul în care și-a pierdut viața, în 1979, Lordul Mountbatten, prinț al Coroanei Britanice, vărul Reginei Elisabeta a-II-a. De altfel, în 1981, IRA a pus la cale un atentat (eșuat) cu bombă, care o viza direct pe Regină, iar în 1982, tot IRA a revendicat un alt atentat cu bombă, în Hyde Park la Londra, împotriva unei unități a gărzii regale. În atentat și-au pierdut viața 4 militari și 7 cai.

După acordul de pace din Vinerea Mare, 1998 (The Good Friday Agreement), acord mediat de Uniunea Europeană), IRA a renunțat la lupta armată, alăturându-se partidului Sin Fein, naționalist, în prezent cea mai importantă formațiune politică nord-irlandeză.
În prezent însă, în  condiții de tensiune politică crescândă între separatiștii catolici și unioniști loiali Regatului Unit este posibil ca elemente radicale sau facțiuni dizidente ale IRA (e.g. The Real IRA) să revină la lupta armată. Iar aceasta poate însemna o recrudescență a violențelor, dar și o creștere riscului comiterii unor atentate care să vizeze, ca și în trecut, membrii marcanți ai familiei regale.

Ținte de Nivelul 1

In aceste context politic și operativ încărcat al Încoronării, evident, concentrarea maximă de resurse si capabilități a RaSP a fost în zona catedralei Westminster care a găzduit în timpul ceremoniei religioase, circa 2200 de persoane, toate de nivel VIP.

Probabil că a fost cel mai mare număr de lideri politici și demnitari ai planetei sau „ținte de nivelul 1”, așa cum li se spune acestora în jargonul serviciilor de protecție, care au fost grupate în același loc, în același timp, vreodată în istorie. Pe lângă membrii familiei regale extinse, au fost prezenți peste 100 de șefi de stat, fiind reprezentate la nivel înalt, circa 220 de țări și teritorii, practic mai multe decât numărul țărilor membre în ONU.

Din aceasta perspectivă, pe lângă misiunea principală de protecție a personalităților, o mare provocare pentru RaSP a fost și coordonarea cu reprezentanții serviciilor de protecție străine, care, evident, i-au însoțit pe numeroșii demnitari străini prezenți la ceremonialul încoronării.

Sosirea demnitarilor străini

De fapt, RaSP a asigurat protecția demnitarilor străini, de la venire, până la părăsirea teritoriului Regatului Unit.

Organizarea sosirii a fost operațiune specială în sine și a fost planificată cu precizie, astfel încât să se prevină nu numai riscuri de securitate, dar și posibile accidente sau alte perturbări de program.

Avioanele demnitarilor au fost dirijate să aterizeze la intervale judicios stabilite, pe două aeroporturi militare, în afara Londrei. Această decizie a avut în vedere, inclusiv prevenirea unor acțiuni de protest ale activiștilor de mediu radicali care, în condițiile unor aeroporturi civile, ar fi putut să saboteze, să blocheze chiar, aterizarea aeronavelor demnitarilor invitați la încoronare.

Un exemplu în acest sens este situația petrecută în Germania, în anul 2022, când activiști ecologiști au blocat doua aeroporturi civile din Germania, lipindu-se cu un adeziv puternic de pistele de decolare și aterizare.

Cele două aeroporturi militare britanice sunt situate în zone mai puțin accesibile, iar măsurile de siguranță și protecție au putut fi implementate în condiții optime.
Demnitarii au fost apoi escortați la locurile de cazare cu mijloace auto, de către Grupul Special de Escortă (SEG) din cadrul RaSP.

Walkabout

O altă mare provocare pentru RaSP au fost așa numitele walkabout-uri ale Regelui și Reginei Consoarte dar și ale Printului Moștenitor William și ale soției sale, Ducesa de Cambridge, foarte frecvente în zilele premergătoare încoronării, dar și după.
Practic, aceste walkabout-uri sunt ceea ce la noi s-ar chema „băi de mulțime”, adică atunci când demnitarul protejat, în cazul de față Regele și membrii familiei sale, se apropie foarte mult și chiar interacționează direct cu publicul.

Spre deosebire de mama sa, defuncta Regină, actualul Rege este cunoscut pentru predispoziția sa, mult mai accentuată de a intra în contact direct și de a socializa cu supușii.

Aceste situații dau foarte mari bătăi de cap dispozitivelor de protecție apropiată care, trebuie să detecteze orice atitudine sau comportament suspect, ce poate indica o intenție ostilă.
Mai mult decât atât, în mulțimi se pot infiltra și acționa foarte ușor, la comandă sau pentru că sunt fanatizați ideologic sau religios, așa numiții asasini singuratici (lone wolves/lupi singuratici).
In astfel de circumstanțe, în 1981 a avut loc atentatul împotriva Papei Ioan Paul al-II-lea sau cel în care și a pierdut viața premierul israelian, Yitzhak Rabin, în 1997.

Atacul cu Ouă

Nu doar atentatele care vizează viața și integritatea demnitarilor sunt cele care se pot produce în timpul „băilor de mulțime”, ci și așa numitele atacuri umilitoare, prin care se aduce un grav prejudiciu de imagine personalităților protejate. Astfel de atacuri, de regulă, se materializează prin „bombardarea” personalităților cu produse alimentare, cel mai frecvent, ouă, frișcă, legume și fructe, dar și cu vopsea, cerneală sau chiar fecale. Dar au fost și cazuri când, demnitarii au fost scuipați sau chiar, loviți, pălmuiți (Președintele Franței E. Macron, în 2021).
La fârșitul anului 2022, chiar și Regele Charles III a scăpat la limită de un atac cu ouă, în timpul unei „băi de mulțime” în orașul Luton.

Psihopații

Foarte important, RaSP ca și orice alt serviciu de protecție demnitari alocă o atenție deosebită persoanelor instabile psihic, care dezvoltă fixații și obsesii bolnăvicioase pentru personalități sau lideri politici (Sindromul Adorării Celebrităților).
În Marea Britanie s-a stabilit că circa 40% din persoanele cu tulburări comportamentale, de natura obsesiilor pentru personalități au fixații pentru familia regală.
O altă categorie de persoane cu tulburări psiho-patologice care pot pune riscuri de securitate sunt cele care își doresc obsesiv să se facă remarcate public, cu orice preț, inclusiv prin comiterea de atentate sau agresiuni la adresa unor persoane celebre.
Categoriile de persoane cu tulburările psihice descrise mai sus, așteaptă cu nerăbdare astfel de „băi de mulțime” pentru a se apropia (și nu cu intenții bune) de personalitatea publică pentru care a dezvoltat respectiva obsesie.
In 1981, un individ despre care se crede că avea astfel de tulburări psihice a provocat un incident de securitate, trăgând 6 focuri cu cartușe de manevră, către calul pe care defila Regina Elisabeta a-II-a în timpul unei parade.
În același an, 1981, președintele Statelor Unite, Ronald Reagan supraviețuia unui atentat, fiind împușcat pe stradă, din apropiere, de un individ din aceeași categorie de nevrotici obsesivi.

Selfie cu VIP-uri și Drone

Folosirea pe scară largă a telefoanelor mobile inteligente a generat moda „selfie”-urilor care sunt foarte solicitate personalităților, de către publicul cu care interacționează în timpul „băilor de mulțime”. Pentru serviciile de protecție aceasta este de asemenea o mare provocare. Asta pentru că, în acele câteva secunde cât durează selfie-ul, demnitarul protejat rămâne într-o poziție imobilă, suficient de mult pentru a-l face extraordinar de vulnerabil față de atacuri din apropiere.

O altă nouă tehnologie care a intrat în sfera de preocupare a serviciilor de protecție sunt dronele. În variantele lor comerciale, ele sunt foarte accesibile publicului larg și în același timp ele pot fi convertite foarte ușor, pentru a fi folosite în atentate și alte acțiuni teroriste.

Operațiunea Golden Orb

Pe baza unor riguroase analize a riscurilor și amenințărilor de genul celor trecute în revistă mai sus, atât măsurile de securitate și siguranță cât și activitățile de protecție specială s-au desfășurat conform unor planuri și exerciții elaborate și executate cu temeinicie și profesionalism.

Planificarea, cheia de boltă a succesului

În spațiul anglo-saxon este foarte populară expresia „Fail to plan is planning to fail”. În română, această zicere ar însemna că, începerea oricărei activități fără un plan serios, făcut în prealabil, este echivalent cu a-ți propune deliberat să eșuezi în atingerea propriilor obiective. Un astfel de proverb, arătă și cât de multă importanță se acordă rigurozității, seriozității și auto-disciplinei în mentalul colectiv al britanicilor.

Planurile Operațiunii Golden Orb (glob de aur), așa cum a fost codificat evenimentul Încoronării, au început să fie elaborate cu mulți ani înainte, și au fost revizuite după ultimele evenimente majore similare, din anul 2022, respectiv jubileul și funeraliile Reginei Elisabeta a-II-a (Operațiunea London Bridge).

În afară de vulnerabilități și riscuri, au fost luate în calcul foarte multe detalii, de la prognoza meteo, până la modelele de mișcare a fluxurilor de mulțimi în jurul catedralei Westminster și Palatului Buckingham. De altfel, o parte importantă planului a fost dedicată gestionării circulației persoanelor și vehiculelor, respectiv, pentru crearea unor zone de excludere și restricționare a circulației în zone sensibile, precum și pentru conceperea unor trasee de defluire dar și rute de evacuare în situații deosebite. Aproape nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.

Pe lângă Poliția Metropolitană au fost implicați toți factorii relevanți pentru buna desfășurare a evenimentului inclusiv reprezentanți ai Casei Regale și ai Bisericii Anglicane.
Cooperarea cu Poliția Transporturilor, Forțele Armate Regale, și serviciile speciale, în special MI5 au fost cruciale.

Centrul pentru Evaluarea Amenințărilor Asociate Persoanelor cu Fixații

Cunoscut sub prescurtarea FTAC (Fixated Threat Assessment Center) acest Centru a avut rol esențial în planificarea măsurilor de securitate și ordine publică.
A fost înființat în 2006, la nivelul Home Office (ministerul de interne britanic) cu sprijinul Ministerului Sănătății. Este de fapt o echipă interdisciplinară din care fac parte, medici psihiatri, psihologi, lucrători sociali și polițiști care au misiunea să monitorizeze și să evalueze posibile amenințări de securitate și siguranță publică asociate cu persoane care suferă de tulburări psihice și care au dezvoltat fixații și nevroze obsesive pentru membrii familiei regale sau alți demnitari.
Centrul a identificat circa 170 de astfel de persoane pe parcursul anului 2022. Dintre aceștia, 10 au fost categorisiți ca persoane de mare risc, 117 de risc mediu și 43 de risc minor. FTAC este în legătură directă atât cu Poliția Metropolitană dar și cu RaSP și MI5.

Prevenire – cuvântul de ordine

În perioada premergătoare Încoronării s-a constituit baza de date cu persoane suspecte sau cu antecedente, care ar fi putut interfera cu desfășurarea normală a evenimentului sau ar putea pune riscuri de securitate.
Agenți de investigații au fost angrenați în acțiuni specifice pentru determinarea eventualelor riscuri și amenințări, ce ar fi putut avea la origine astfel de indivizi. Multe dintre persoanele din baza de date menționată mai sus au fost vizitate la domiciliu, vizite care în afară de interesul operativ au avut probabil și un efect de descurajare.

Mai mult decât atât, șefii Poliției Metropolitane au fost pro-activi în abordarea directă a liderilor grupărilor protestatare care și-au anunțat prezența pe străzi la eveniment, și pe care i-au avertizat că, limita de toleranță a poliției față de acțiunile de tulburare a ordinii publice, în timpul încoronării va fi aproape de zero.

MI5
Un volum uriaș de muncă a fost depus de MI5 (serviciul de contrainformații) în pregătirea evenimentului, serviciu care și-a crescut semnificativ activitatea de investigații și supraveghere asupra “subiecților de interes”, persoane și grupări, care puteau să se angreneze în acțiuni ostile Familiei Regale.
Munca MI5 a continuat și în perioada evenimentului, reprezentanți ai serviciului făcând parte din structura de conducere și coordonare a operațiunii Golden Orb.

High Tech Security și Inteligență Artificială

Este neîndoios și faptul că, în tot acest timp MI5 a întreprins și o vastă operațiune de monitorizare a internetului, a rețelelor de socializare, a dark web-ului dar și a altor medii de comunicare online, pentru a depista eventuale preparative pentru acțiuni ostile sau perturbatoare.
Există programe software, bazate pe inteligență artificială, specializate în procesarea unui volum uriaș de date, pentru a detecta, inclusiv discuții despre acte pregătitoare ale unor activități ostile, chiar și atunci când acestea sunt exprimate în limbaj convențional sau codat.

Tehnologia avansată de securitate a fost folosită și în ceea ce privește supravegherea video în Londra, sistemele fiind prevăzute cu capabilități sporite de analiză video (video analytics) și de recunoaștere facială.
Nu trebuie să uităm totuși că, Londra este capitala cu cel mai mare număr de camere de supraveghere în funcțiune, din lume.
Capacitatea de observare în timp real a fost crescută prin folosirea dronelor aflate în dotarea Poliției Metropolitane. De asemenea au fost ridicate în aer elicoptere.

„Centrul Cerebral” de comandă al întregii operațiuni, care a fost plasat într-un buncăr rezistent la explozii, în apropiere de Tamisa de asemenea s-a bazat pe o platforma software de management integrat al informațiilor și alertelor. Acest program care are capacități avansate de analiză, specifice inteligenței artificiale are printre funcțiile sale, capabilități de monitorizarea fluxurilor de persoane în zonele de interes, managementul implementării măsurilor antiteroriste, detecția și managementul cazurilor de de persoane, vehicule sau bagaje suspecte, managementul și coordonarea în timp real a intervenției forțelor de reacție.

Contra-Terorism

Cu prilejul Încoronării a fost activat Mecanismul de Apărarea Antiteroristă al Regatului Unit, în cadrul căruia printre altele, au fost pregătite două elicoptere Blue Thunder pentru intervenție operativă, în cazul unui atac.
De asemenea tot din perspectivă antiterorista s-a acordat o mare atenție instalării de bariere mecanice, special destinate pentru prevenirea folosirii vehiculelor ca mijloc de atacarea în scop terorist a mulțimilor de participanți aflați pe străzi cu această ocazie.
Echipe de polițiști cu câini antrenați pentru detectarea substanțelor explozive au fost dispuse cu mai multe zile înainte, în teren și au efectuat controale inclusiv pe toată perioada manifestării.
Pe acoperișuri și în alte locații înalte au fost constituite puncte de supraveghere, în care au fost instalați lunetiști și observatori.
Pe întreaga durată a evenimentului s-a instituit o zonă de excludere pentru zboruri și au fost instalate echipamente anti-dronă.
Un număr important de unități CBRN au fost amplasate în mai multe puncte din oraș, pentru a face față unor posibile atacuri chimice, biologice, radiologice sau nucleare.

Acoperire Aeriană

Pentru supravegherea și prevenirea atacurilor din aer Politia Metropolitană a avut la dispoziție trei elicoptere AIRBUS, bimotor și de asemenea a fost pus în stand-by Serviciul Național de Poliție Aeriană, care are la dispoziție 4 avioane Vulcan 68R.

Cea mai mare concentrare de polițiști

Pentru asigurarea ordinii și siguranței în weekend-ul Încoronării au fost folosiți circa 29.000 de polițiști care au lucrat în schimburi. În ziua încoronării s-au mai adăugat un număr de 11.5oo de ofițeri specializați, inclusiv poliția călare și patrule fluviale pe Tamisa. În același timp, un număr semnificativ de polițiști în civil au fost dispersați în mulțime.
Forțele de poliție care au activat în cadrul operațiunii Golden Orb au fost considerate cea mai mare concentrare de forțe de ordine din istoria Marii Britanii.

Heckler and Koch MP5 și Glock 17

Deși este bine-cunoscută tradiția poliției britanice de a nu folosi arme de foc, de data aceasta, o bună parte din polițiști implicați în această operațiune au fost dotați cu pistoale sau pistoale-mitralieră. Pentru creșterea puterii de foc a forțelor din teren, suplimentar au fost dispuse vehicule de intervenție rapida, în puncte strategice.

Situații de Urgență

Planul Operațiunii Golden Orb a tratat cu multă seriozitate riscul producerii unor busculade sau învălmășeli, care în condițiile de supra-aglomerare din ziua încoronării ar fi putut avea consecințe dramatice.
Astfel, pe toate traseele precum și în zonele aglomerate au fost amplasați liniori și voluntari cu misiunea de a observa și a lua primele măsuri pentru a preveni busculadele.
De asemenea au fost implicați specialiști în managementul mulțimilor.
Foarte important, în perioada evenimentului a fost mărit de patru ori numărul ambulanțelor și a fost dublată capacitatea unităților de salvare, evacuare și intervenție în caz de incendii.

Securitatea Privată și Încoronarea

Securitatea privată a avut și ea un rol important in angrenajul de securitate și ordine publică, pus în operă în cadrul operațiunii Golden Orb.

Astfel, au fost implicați circa 16.000 de agenți de paza si voluntari, care au fost prezenți în special în parcuri sau în alte zone de concentrare și campare a turiștilor participanți la eveniment.
Nu mai puțin importantă a fost contribuția agenților de securitate privată de pe aeroporturi și cei implicați în securizarea rețelelor de transport pe calea ferată.
În perioada premergătoare, SIA – Autoritatea pentru Industria Securității a controlat, agenții din zonele de interes, pentru a preveni posibile neconformități și nereguli, în special pentru prevenirea introducerii în serviciu a unor agenți de securitate nelicențiați, respectiv necalificați.

CONTROVERSE

În acest context politic foarte încărcat menționat mai sus, bineînțeles că Golden Orb a provocat și anumite controverse.

Costul foarte mare al ceremoniei și în special al măsurilor de securitate (se vehiculează cifre de circa 250.000.000 de lire sterline) a fost unul din aceste subiecte de controversă.
Încoronarea a venit pe fondul unei crize economice care afectează Regatul Unit de ceva vreme, în contextul post-Brexit și post-pandemic. Inflația este mare și au loc scumpiri în serie la produsele de bază, făcând viața supușilor regali mai grea în comparație cu standardul de viață cu care erau obișnuiți.
Organizatorii Încoronării însă se apără spunând că, acest cost mare al măsurilor de siguranță este generat tocmai de contextul de securitate deosebit de încărcat, arătând cu degetul inclusiv către grupările protestatare antimonarhice, care plănuiau acțiuni de natură să perturbe ordinea publică.
În același timp, ca și contrapondere la cheltuielile publice mari pentru organizarea evenimentului este invocat influxul mare de vizitatori străini și turiști sosiți în Regat cu ocazia Încoronării și care care au dus la creșterea încasărilor în economia locală.
Nu în ultimul rând, se susține că impactul pozitiv de imagine al Încoronării și faptul că un astfel de eveniment de masă s-a putut desfășura în condiții de siguranță impecabile, ar consolida prestigiul Marii Britanii și imaginea sa de țară sigură și primitoare, ceea ce va atrage în viitor, un număr sporit de turiști și vizitatori, adică un balon de oxigen pentru economia britanică.

Încălcarea libertăților cetățenești.
A fost criticată maniera în care poliția și M5 au acționat pentru ținerea sub control a manifestațiilor de protest. Vizitele la domiciliu și avertismentele scrise trimise liderilor protestatarilor au fost interpretate ca acțiuni de intimidare. Arestările efectuate în rândul celor care manifestau împotriva monarhiei, inclusiv a liderului organizației The Republic au fost considerate nejustificate și abuzive. De asemenea s-a ridicat problema folosirii extensive a tehnologiei de recunoaștere facială considerată o încălcare a dreptului la intimitate și un abuz.
Faptul că legislația privind ordinea publică a fost modificată doar cu o săptămână înainte de încoronare, acordând puteri sporite poliției și înăsprind pedepsele pentru tulburarea ordinii publice (de exemplu, ocuparea și blocarea străzilor a devenit infracțiune) a fost considerată de către opoziția parlamentară, ca o încălcare flagrantă de tip totalitarist a libertății de exprimare și a dreptului de a protesta pașnic.
Guvernanții s-au apărat arătând că Încoronarea este un ceremonial de stat și desfășurarea lui în bune condiții ține de securitatea națională și este de asemenea, strâns legată de prestigiul internațional al Marii Britanii.
Totodată, într-un exercițiu de maximă transparență și asumarea responsabilității, Poliția Metropolitană a publicat pe website-ul său, toate cazurile de arestări (aproximativ 60) efectuate în weekend-ul Încoronării și motivele pentru care au fost efectuate.

Totul e Bine când se Termină cu Bine

Încoronarea și toate evenimentele asociate, după cum se știe au decurs fără incidente de securitate semnificative.
Sigur, protestatarii anti-monarhici au reușit să se facă remarcați, dar în limitele unei exercitări cât de cât civilizate a dreptului la opinie… chiar dacă opinia lor s-a dovedit a fi una neîmpărtășită de majoritatea britanicilor sau cel puțin de marea majoritate a celor prezenți pe străzi, veniți să-l celebreze și să-l aclame pe noul lor Rege.
Oricum din perspectiva, forțelor de ordine implicate, Golden Orb a fost indubitabil o mare reușită. O planificare impecabilă, care a avut în vedere toate amenințările, vulnerabilitățile și riscurile relevante pentru siguranța și securitatea evenimentului, în general, dar și cele asociate cu participanții (demnitari și publicul prezent în număr mare), și mai ales cu valorile materiale și cele spirituale asociate evenimentului.
Un accent deosebit a fost pus pe prevenire, comunicare si coordonare perfectă între forțele implicate. Foarte importante au fost si planificarea unor scenarii alternative, de natură să asigure continuitatea manifestării dar și siguranța participanților chiar și în cazul producerii unor incidente de securitate.
Nu un ultimul rând trebuie evidențiată atenția pe care forțele de ordine au acordat-o respectării limitelor legale, a echilibrului și proporționalității reacției, în toate acțiunile întreprinse pe parcursul întregului week-end al Încoronării. Nu în ultimul rând trebuie menționată transparența și responsabilitatea cu care a acționat Poliția Metropolitană, o atitudine specifică structurilor polițienești dintr-un stat cu adevărat democratic unde domnește Legea!

Probabil că Operațiunea Golden Orb va deveni o istorie de manual, un caz școală ce ar trebui predat în toate Academiile și școlile de poliție din lume.

Autor: Gabriel Badea
București, 13 Mai 2023

REFERINȚE:


Doyle Andrew UNHerd, Ireland’s Troubles will not returnhttps://unherd.com/2022/10/irelands-troubles-will-not-return/ oct 27, 2022

King Charles’ coronation bill tops £250MILLION as huge security mission launched
Laura Armstrong
29 Apr 2023
https://www.mirror.co.uk/news/royals/king-charles-coronation-bill-tipped-29849381

The Stone of Destiny
https://www.edinburghcastle.scot/see-and-do/highlights/the-stone-of-destiny

Record 11,500 police will guard the coronation in biggest security operation in British history
MATTHEW LODGE and GEORGE ODLING and MATT POWELL
3 May 2023
Daily Mail Online
https://www.dailymail.co.uk/news/article-12042783/Record-11-500-police-guard-coronation-biggest-security-operation-British-history.html

MI5
Threat level to Northern Ireland from Northern Ireland-related terrorism raised to severe – See more at: https://www.mi5.gov.uk/news/threat-level-to-northern-ireland-from-northern-ireland-related-terrorism-raised-to-severe#sthash.BXSr8rj3.dpuf
https://www.mi5.gov.uk/news/threat-level-to-northern-ireland-from-northern-ireland-related-terrorism-raised-to-severe
28.03.2023

Halo v5 supports Coronation.
Conference News
https://www.conference-news.co.uk/news/halo-solutions-supports-coronation/

The Kerslake Report
https://www.jesip.org.uk/uploads/media/Documents%20Products/Kerslake_Report_Manchester_Are.pdf

CBC
U.K. soldier Lee Rigby’s gruesome beheading described
https://www.cbc.ca/news/world/u-k-soldier-lee-rigby-s-gruesome-beheading-described-1.2444836
November 29, 2013

BBC
Alexander Litvinenko: Profile of murdered Russian spy
https://www.bbc.com/news/uk-19647226
21 January 2016

Tom Symonds
BBC
The Skripals and the Salisbury poisoning: What happened next?
https://www.bbc.com/news/uk-46538255
28 December 2018

Reuters
Climate activists glue themselves to airport tarmac in Berlin and Munich
https://www.reuters.com/business/environment/climate-activists-glue-themselves-airport-tarmac-berlin-munich-2022-12-08/
December 8, 2022

Matt Watts
Evening Standard
Man arrested after ‘egg thrown at King Charles’ in Luton
https://www.standard.co.uk/news/uk/man-arrested-egg-thrown-at-king-charles-walkabout-luton-b1045225.html
06 December 2022

Metropolitan Police

https://news.met.police.uk/news/update-arrests-made-during-policing-operation-for-the-coronation-466461

Leave a Reply